Živnostníci vyzývajú politikov na nápravu podnikateľského prostredia

27.04.2013 Bratislava

Bratislava 27. apríla (TASR) - Slovenský živnostenský zväz (SŽZ) vyjadril v piatok 26. apríla na svojom sneme v Bratislave vážne znepokojenie nad stavom podnikateľského prostredia. Zároveň vyzval vládu a parlament na prijatie účinných opatrení, ktoré by viedli k jeho náprave. "Toto je možné urobiť len zmenou zákonov a príslušnej legislatívy," zhodli sa delegáti.

Prezident SŽZ Stanislav Čižmárik konštatoval, že situácia živnostníkov sa stále nezlepšuje, pričom kríza ešte viac prehlbuje problémy malých podnikateľov. Upozornil, že malé podniky majú kľúčový význam pre budúci vývoj, ale stále narážajú na obrovské byrokratické prekážky. Posilnenie ekonomiky Slovenska vidí v rozvoji malých firiem a podpore legálneho podnikania. "Ten, kto robí na Slovensku podľa predpisov, je kontrolovaný, stíhaný za nedodržanie lehôt a povinností a tí čo robia načierno, sú schopní ponúknuť oveľa nižšiu cenu. Príčinu vidíme v deformovanom podnikateľskom prostredí," odznelo na sneme.

Delegáti adresovali vláde a poslancom výzvu, v ktorej navrhujú konkrétne riešenia. Nezaplatenie faktúr podnikateľskými subjektmi musí byť podľa nich zo zákona trestným činom. Limit pre podiel malých podnikov na zákazkách hradených z verejných financií treba určiť na 30 %, ako je to bežné v krajinách Európy.

Navrhujú tiež zavedenie trestnoprávnej zodpovednosti nepoctivých podnikateľov. Faktúry by sa mali zaplatiť do 14 dní, pretože ako upozorňujú, ich dlhodobá splatnosť je zničujúca najmä pre malé podniky. Rovnako pripomínajú fakt, že požiadavka na najnižšiu cenu pri obstarávaní vytvára priestor pre nepoctivé podnikanie.

Jedno z ďalších riešení vidia v odstránení všetkých foriem čiernej práce. Ozdraveniu podnikateľského prostredia by podľa nich pomohlo platenie DPH po zaplatení faktúry.

Taktiež požadujú odstrániť podvodné prepisy spoločností na nemajetné nastrčené osoby. Pri súťažiach zase navrhujú zavedenie pravidla, ktorým by sa vyradila najlacnejšia a najdrahšia ponuka.

Na sneme SŽZ sa zúčastnilo takmer 50 delegátov živnostenských spoločenstiev a cechov.

TASR informovala hovorkyňa Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení Miriam Špániková.
 

Vyberte región